Перейти к основному содержанию

В ISW пояснили, навіщо Путін міняє Шойгу на Бєлоусова

13.05.2024
Опубликовано в Обзоры

Микола Патрушев (л) разом зі своїм наступником на посаді Сергієм Шойгу

Висунення кандидатом на посаду нового міністра оборони Росії Андрія Бєлоусова «пов’язане з високим рівнем корупції у Міноборони РФ та свідчить про підготовку Кремля до затяжної війни з Україною», йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті нагадали, що Бєлоусов перебував на посаді міністра економіки у федеральному уряді близько десяти років.

«За цей час він брав участь в управлінні різними вітчизняними інноваційними проєктами в галузі оборонного промислового комплексу та безпілотників, що добре підготували його до керівництва апаратом Міноборони Росії, який перебуває в скрутному становищі», – зазначають в Інституті вивчення війни.

В ISW нагадали, що «оборонне відомство під керівництвом Сергія Шойгу боролося зі звинуваченнями в корупції на високому рівні та бюрократичній інертності, стикаючись із постійною нищівною критикою з боку російських воєнних оглядачів».

«Бєлоусов має міцну репутацію «ефективного технократа», а інсайдерські джерела стверджують, що в нього «позитивні стосунки» з Путіним (президентом РФ Володимиром Путіним – ред.). Бєлоусов зустрічався з диктатором у листопаді 2023 року, щоб обговорити оборонні проєкти і технологічне співробітництво, а також говорив із Путіним про проблеми у російському виробництві безпілотників», – йдеться у повідомленні.

У звіті зазначили, що «нещодавно Бєлоусов також висвітлив проєкт держзамовлення на 4,4 млрд рублів (приблизно 48 млн доларів) на виробництво безпілотників до 2030 року, а також плани з фінансової підтримки виробників безпілотників, навчання розробників і операторів безпілотників».

«Зосередженість на максимізації технологічних інновацій та обсягів виробництва російського ОПК, особливо у сфері безпілотників, ймовірно, буде надзвичайно цінною для військових зусиль Кремля — останнім часом йому доводиться рахуватися з розривом між російським виробництвом безпілотників і сучасними реаліями поля бою», – кажуть в ISW.

Аналітики нагадали, що в січні 2023 року «Бєлоусов особисто оголосив, що Росія завершила проєкт «Безпілотні авіаційні системи», що передбачає виділення 696 млрд рублів (близько 7 млрд доларів) на виробництво 32 тис. безпілотників на рік до 2030 року».

Президент Росії Володимир Путін запропонував призначити колишнього віцепремʼєра уряду РФ Андрія Бєлоусова міністром оборони. Про це ввечері 12 травня повідомили російські агенції з посиланням на подання, яке до Ради федерації надіслав російський лідер.

Також 13 травня Путін зняв із посади секретаря Ради безпеки Росії 72-річного Миколу Патрушева і призначив замість нього Шойгу.

Форум