Перейти к основному содержанию

У ЦПД спростували вкиди РФ: "попереджають" про ДніпроГЕС та прорив греблі

22.03.2024
Опубликовано в Обзоры

Читать на русском

У ЦПД спростували вкиди РФ:

У ЦПД спростували вкиди РФ: " попереджають " про ДніпроГЕС та прорив греблі

Пропагандисти РФ намагаються налякати українців розповідями про наслідки підриву греблі ДніпроГЕС, яку здійснили росіяни 1941 року. У РНБО спростовують заяви про можливість руйнування греблі.

Російська влада розпочала інформаційну спецоперацію, щоб звинуватити Україну у надзвичайній ситуації на Дніпровській ГЕС. Пропагандисти РФ звинувачують українців у самопідриві та поширюють заяви про нібито "прорив греблі". Про вкиди Кремля розповіли на сторінці у "Фейсбуці" Центру протидії дезінформації (ЦПД) при Раді з питань нацбезпеки та оборони України (РНБО).

У ЦПД заявили, що росіяни ще до масованого удару почали розповсюджувати заяву про "диверсію українських спецслужб", які нібито збираються підірвати ДніпроГЕС. Перші повідомлення з’явилися менш як за добу до обстрілу — 21 березня.

Пропагандисти стверджували, що Україна нібито здійснить підрив навмисно на початку весни, коли у водосховищі багато води. У такому разі наслідки прориву греблі будуть особливо тяжкими.

Наступний крок інформаційно-психологічної спецоперації (ІПСО) Кремля – згадки про наслідки двох попередніх підривів ДніпроГЕС. Вперше греблю підірвали росіяни 1941 року, вдруге — нацисти 1943 року. Центр протидії дезінформації запевняє, що заяви про прорив греблі – фейки.

"Ефект намагаються посилити публікацією матеріалів про підрив дамби ДніпроГЕС, що призвело до дуже великих жертв серед мирного населення. Наразі загрози прориву дамби ДніпроГЕС немає", — наголошується на сторінці у "Фейсбуці" відомства.

Обстріл 22 березня — деталі

Зазначимо, у Telegram-каналах деяких російських пропагандистів справді можна знайти вкидання про "диверсію", — на це звернули увагу на порталі "24 канал". Зокрема, 21 березня про "атаку на ДніпроГЕС" розповів автор одного з пабліків. У замітці йдеться про інформацію, отриману нібито від "джерела з української території". Прямий текст вказує, що буде підрив греблі.

Обстріл 22 березня, ракети, обстріл, ДніпроГЕС qkxiqdxiqdeihrant

Обстріл 22 березня — анонс ударів по ДніпроГЕС

Фото: Скріншот

В інших повідомленнях йдеться про те, що треба й надалі бити по українцях, щоб вони втратили нагоду боротися з агресором.

Обстріл 22 березня, ракети, обстріл, ДніпроГЕС

Обстріл 22 березня – заява росіян, що ДніпроГЕС – це помста за Білгород

Фото: Скріншот

Тим часом у Міноборони РФ оприлюднили інше пояснення атаки 22 березня. В офіційному звіті російського відомства прямо зазначено , що обстріл — це "удар відплати" за рейд проукраїнських добровольців на територію Білгородської та Курської областей. У тексті перераховують цілі, по яких хотіли вдарити росіяни — "центри ухвалення рішень", аеродроми, цехи з виробництва зброї тощо. У переліку немає ДніпроГЕС, але зазначається, що удари по деяких цілях потрібні для порушення технологічних ланцюжків із виробництва зброї.