Перейти к основному содержанию

Суд США виправдав чоловіка, який відсидів у тюрмі майже 50 років за злочин, якого не скоював

22.12.2023
Опубликовано в Обзоры

Читать на русском

Суд США виправдав чоловіка, який відсидів у тюрмі майже 50 років за злочин, якого не скоював

Суд США виправдав чоловіка, який відсидів у тюрмі майже 50 років за злочин , якого не скоював

У США, після майже півстолітнього ув’язнення, на волю вийшов 70-річний Глінн Сіммонс з Оклахоми. У 1975 році чоловіка засудили за вбивство під час пограбування магазину алкогольних напоїв. Тепер його виправдали.

На основі "чітких і переконливих доказів" суд встановив, що злочин, за який Сіммонс був ув’язнений, скоїв не він, пише The New York Times.

Чоловіка засудили, коли йому було 22 роки. Сіммонса та його товариша Дона Робертса назвали винними у вбивстві службовиці Керолін Сью Роджерс – їй двоє грабіжників алкогольного магазину вистрелили в голову.

Жінка, яку поранили під час пограбування, свідчила, що нібито впізнала Сіммонса та Робертса. Однак, хоч пізніше вона й суперечила деяким своїм показанням, прокурори не взяли це до уваги.

Сіммонса та Робертса засудили до смертної кари, але згодом їхні вироки змінили на довічне ув’язнення. Робертс вийшов з в’язниці умовно-достроково ще у 2008 році, а Сіммонс був за ґратами дотепер.

Згідно з даними Національного реєстру виправдань, 48 років, один місяць і 18 днів, які Сіммонс пробув за ґратами, є найдовшим терміном помилкового ув’язнення в США.

"Це урок стійкості та наполегливості. Не дозволяйте нікому казати вам, що такого не може статися, тому що насправді – може", – сказав Сіммонс після винесення виправдувального рішення.

Адвокат Сіммонса розповів, що якщо його клієнт вирішить подати федеральний позов проти держави, він може отримати до 175 тисяч доларів компенсації.

Після виходу на волю Сіммонс, у якого нещодавно діагностували рак, здебільшого живе за рахунок пожертвувань, зроблених через онлайн-платформу краудфандингу.

"Він був позбавлений досвіду роботи та можливості зробити кар’єру, щоб фінансово забезпечити себе та свою сім’ю. У нього все це забрали", – каже адвокат чоловіка.