Перейти к основному содержанию

Росія виявилася нездатною виробляти власне обладнання для телекомунікацій

20.12.2023
Опубликовано в Обзоры

связь,вышка,мобильная

У Росії немає власного виробництва електронних компонентів та плат для імпортозаміщення телекомунікаційного обладнання, тому російські компанії не можуть локалізувати його виробництво.

Про це йшлося на наразі за участі виробників російського телекомунікаційного обладнання у Мінпромторзі РФ, пише місцеве видання "Коммерсант".

За даними джерел серед виробників техніки, російські чиновники запропонували запровадити бальну систему, яка передбачає, що для визнання телеком-обладнання (роутерів, комутаторів, маршрутизаторів тощо) вітчизняним у його виробництві повинні використовуватися російські друковані плати, а також інтегральні мікросхеми.

Проте представники галузі заявили, що це неможливо через відсутність компонентів і вимоги до локалізації необхідно не посилювати, а навпаки пом’якшити.

"Довгий час у Росії фактично не розроблялися і не випускалися такі компоненти, це було економічно недоцільно: російський ринок занадто малий для окупності подібних розробок. Сьогодні ж ми перебуваємо в ситуації, коли для освоєння випуску подібних компонентів потрібен час, великі держінвестиції та достатній попит принаймні на внутрішньому ринку", – пояснив президент російської компанії Zelax Сергій Сухман.

Виробництво телекомунікаційної техніки з використанням російських компонентів "якщо і є, то воно мінімальне", підтвердило джерело в одному з вендерів телеком-обладнання. За його словами, переважно йдеться про складання з імпортних комплектуючих.

Читайте також: У Росії через брак обладнання впала швидкість мобільного інтернету

Виконавчий директор російської Асоціації розробників та виробників електроніки Іван Покровський додає, що проблема полягає не лише у відсутності електронної компонентної бази, а й у самому регулюванні.

"За такої ситуації використання найпростішої російської мікросхеми, яка відповідає за роботу індикатора, даватиме той самий рівень локалізації, що ключова мікросхема, наприклад, комутаційна матриця комутатора", – пояснив Покровський.

У Мінпромторзі РФ підтвердили обговорення цього питання з представниками галузі та пообіцяли доопрацювати підходи до локалізації виробництва.

Автор: Михайло Орлюк