Перейти к основному содержанию

Санкції проти РФ зривають військові контракти Міноборони РФ на постачання комплексу БпЛА "Гранат-4", - InformNapalm

04.12.2023
Опубликовано в Обзоры

Читать на русском

Санкції проти РФ зривають військові контракти Міноборони РФ на постачання комплексу БпЛА

Санкції проти РФ зривають військові контракти Міноборони РФ на постачання комплексу БпЛА "Гранат-4", — InformNapalm

Санкції європейських країн зривають держконтракт МО РФ на постачання комплексу БпЛА "Гранат-4", який було укладено у червні 2023 року з ТОВ "НВО Іжевські безпілотні системи". Термін дії контракту закінчується 15 грудня 2023 року, але вже відомо, що він не буде виконаний через неможливість постачання комплектуючих з країн ЄС.

Про це повідомляє міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm, яка за допомогою хакерів групи "Кібер Спротив" отримала закриту документацію.

Зазначається, що у вересні 2023 року видання The Insider із посиланням на "Telegram"-овий канал громадського руху "Удмуртія проти корупції" повідомляло, що в Іжевську вже третій торговельний центр закривають і відбирають у підприємців торговельні майданчики, щоб організувати там виробництво військових дронів для армії РФ.

При цьому повідомлялося, що в ТЦ "Новий дім" розмістилося науково-виробниче об’єднання "Іжевські безпілотні системи", дочірня структура концерну "Калашников". У вересні це підприємство оголосило набір конструкторів, технологів і робітників, яке пізніше розповідало про розробку безпілотника "Гранат-4".

З відритих баз даних відомо, що ТОВ "НВО "Іжевські безпілотні системи" зареєстровано 2006 року, юридична адреса реєстрації: м. Москва, вул. Трофімова, буд. 2а, ком. 221. І з 15 травня 2023 року директором підприємства є Корчигін Михайло Михайлович.

Також у відкритих джерелах на офіційному сайті sanctions.nazk.gov.ua повідомляється, що на ТОВ "НВО Іжевські безпілотні системи" накладено санкції Великої Британії, США, Канади, Швейцарії, Австралії, Японії, Нової Зеландії та України.

"Аналізуючи публічну інформацію, можна припустити, що санкції не працюють, оскільки підприємство продовжує свою діяльність і під його розширення навіть звільняють цілі торговельні центри, відбираючи у підприємців в Іжевську торгові майданчики. Але справжній стан справ виявився зовсім іншим, якщо проаналізувати закриту документацію", — йдеться у повідомленні.

Аналітикам міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm вдалося знайти серед масиву документів, ексклюзивно отриманих від хакерів команди "Кібер Спротив", цікаву кореспонденцію щодо державних контрактів МО РФ.

"Оскільки основна робота щодо масиву даних триває і хакери також продовжують контроль зламаних систем, то ми не розкриватимемо адреси електронних пошт, з яких велося листування. Але можемо показати документ, який становить виключно аналітичний інтерес і не має оперативного значення. Документ відповідає на запитання: "Як насправді діють європейські санкції?", – тому ми прийняли рішення його оприлюднити (PDF)", — зазначили у спільноті.

У відповіді від 16.10.2023 від спілки "Торгово-промислова палата Удмуртської Республіки" на заяву ТОВ "НВО Іжевські безпілотні системи" вих. №525/к від 09.10.2023 ідеться про неможливість виконати державний контракт із Міністерством оборони РФ (підписаний 06.06.2023 №2323187940521412466233133) на виготовлення й постачання комплексу з безпілотними літальними апаратами "Гранат-4", оснащеного ґіростабілізованою оптико-електронною системою цілевказівки та спостереження. Термін виконання контракту закінчується вже 15.12.2023.

Далі в офіційному листі наводиться цілий перелік санкційних обмежень, через які ТОВ "НВО "Іжевські безпілотні системи" не можуть закупити комплектуючі у країнах Європейського Союзу і виконати контракт. І "Торгово-промислова палата Удмуртської Республіки" відповідає, що зазначені обставини можуть бути підставою для зміни умов контракту або його розірвання.

Як додали в InformNapalm, санкції проти деталей і товарів подвійного призначення працюють і зривають військові контракти. Вони сповільнюють роботу російського військово-промислового комплексу та ефективно перешкоджають швидкому збільшенню постачання зброї та передових технологій для російської армії, яка веде агресивну та окупаційну війну проти України. Однак Росія постійно шукає нові шляхи обходу санкцій, що вимагає постійного моніторингу та запровадження нових ефективних обмежень з боку США, ЄС та інших країн.