Перейти к основному содержанию

Голова МАГАТЕ поїде в Іран наступного тижня

30.04.2024
Опубликовано в Общество

У лютому голова МАГАТЕ заявив, що планує відвідати Тегеран, щоб подолати «віддалення» у відносинах між агентством й Іраном

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі планує відвідати Іран на початку наступного тижня для участі в ядерній конференції і зустрічі з іранськими офіційними особами, повідомило 30 квітня іранське інформаційне агентство Mehr.

За повідомленням, візит почнеться 6 травня і в його рамках Ґроссі візьме участь у «першій Міжнародній конференції з ядерної енергії», яка пройде в Ісфахані.

«Ми можемо підтвердити, що генеральний директор Ґроссі перебуватиме в Ірані 6-7 травня для зустрічей із високопоставленими іранськими посадовцями», – сказав агенції AFP речник Міжнародного агентства з атомної енергії.

У лютому голова МАГАТЕ заявив, що планує відвідати Тегеран, щоб подолати «віддалення» у відносинах між агентством й Іраном.

У грудні 2023 року в МАГАТЕ заявили, що Іран знову наростив темпи виробництва збагаченого урану і має достатню кількість збагаченого до 60% урану, щоб створити три атомні бомби, довівши рівень збагачення до 90 відсотків.

Тегеран відкидає підозри, що має на меті створення атомної бомби.

У середині вересня 2023 року Іран повідомив, що відкликає акредитацію кількох інспекторів МАГАТЕ. Однак, як заявив директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі, відстороненими від роботи виявилося близько третини співробітників агентства ООН з ядерної енергії в Ірані.

18 вересня Німеччина, Велика Британія, Франція та США закликали Іран «негайно скасувати» своє рішення. У спільній заяві чотирьох країн говорилося, що у МАГАТЕ є серйозні запитання щодо ядерних матеріалів, на які Іран не відповідає понад чотири роки.

Форум