Перейти к основному содержанию

Кулеба вважає, що обмеження послуг МЗС для чоловіків - це питання справедливості

26.04.2024
Опубликовано в Общество

Читать на русском

Кулеба вважає, що обмеження послуг МЗС для чоловіків — це питання справедливості

Кулеба вважає , що обмеження послуг МЗС для чоловіків — це питання справедливості

Громадяни призовного віку мають пам’ятати, що заборгували Україні. Тому вони мають повернутися на Батьківщину та не обурюватися рішенням чиновників МЗС.

Українці, які опинилися за кордоном під час війни, повинні розуміти, що набули правового статусу та соціальних виплат тільки через те, що є громадянами України. Це мають враховувати закордонні уряди, коли вирішуватимуть їхню долю. Свою позицію щодо українців призовного віку за кордономвисловив голова Міністерства закордонних справ (МЗС) Дмитро Кулеба під час прес-конференції з міністром МЗС Латвії Байбою Браже.

Журналісти поцікавилися у Дмитра Кулеби, чи мають щось робити західні партнери щодо військовозобов’язаних із України. У відповідь міністр заявив, що подібні дії будуть справедливими щодо чоловіків, які перебувають в Україні та працюють на підприємствах чи пішли до армії.

"Думаю, що це буде справедливо стосовно них, якщо чоловіки з-за кордону повернуться до України. І будуть разом у захисті України — країни, яка дала їм усі".

Міністр нагадав, що чоловіки призовного віку, які "після 24 лютого вирішили втекти з України", одержують за кордоном соціальні виплати виключно тому, що є українськими громадянами. Якби вони мали інше громадянство, то цього не було б. Тому такі громадяни мають пам’ятати, що мають борг перед державою.

"Ці чоловіки не повинні сперечатися і говорити, що держава Україна їм щось заборгувала. Насправді Україна дала їм все і набагато більше вони заборгували державі", — заявив міністр.

Також урядовець нагадав, що підтримуватиме українців за кордоном, бо це його обов’язок. Але слід пам’ятати про справедливість "у відносинах чоловіків за кордоном та чоловіків усередині країни та чоловіків за кордоном з державою". На його думку, логіку справедливості мають взяти до уваги уряди країн, коли вирішуватимуть, як діяти щодо українців, які у них проживають.

"Сподіваємося, що інші країни слідуватимуть цій логіці, цьому підходу, і даватиму відповідну оцінку наявності чоловіків призовного віку в їхніх країнах", — відповів журналісту Дмитро Кулеба.