Перейти к основному содержанию

Російська "еліта" зачищає у "Вікіпедії" дані про санкції, зв’язки з Кремлем, майно та навіть громадянство РФ – ЗМІ

15.04.2024
Опубликовано в Общество

Читать на русском

Російська

Російська "еліта" зачищає у "Вікіпедії" дані про санкції, зв’язки з Кремлем, майно та навіть громадянство РФ – ЗМІ

У Росії почали "зачищати" біографічні статті у "Вікіпедії", присвячені російським мільярдерам, топменеджерам, артистам та іншим "елітам". З текстів видаляють інформацію про санкції, зв’язки з російським диктатором Володимиром Путіним, допомогу окупованому Донбасу та навіть російське громадянство.

До таких висновків дійшли журналісти-розслідувачі "Важных историй" і Wikiganda, які вивчили правки близько ста біографічних статей у російсько- та англомовній версіях "Вікіпедії". Також вони дізналися, що у 2023 році видалення статті з онлайн-енциклопедії могло коштувати близько $5 000 – саме таку суму пропонували за цю послугу одному із редакторів. Хоча ще до 24 лютого 2022 року російські "топи" любили бачити статті про себе у базі вікі-сайту.

Російська  dqdiqhiqdkideeant

Як встановили журналісти, правки було внесено, зокрема у статті про доньок Путіна – Марію Воронцову і Катерину Тихонову. Аноніми намагалися видалити звідти інформацію про санкції, а також відомості з розслідування "Важных историй" та Der Spiegel про дитину Тихонової.

Російська

Також, за даними розслідувачів, з біографії співачки Анни Нетребко спробували викреслити дані про зв’язки з Путіним, допомогу Донбасу та українські санкції. Аноніми намагалися приховати інформацію і про розкішний спосіб життя сина речника Кремля Дмитра Пєскова Миколи Чоулза. А от колишній співвласник російської телекомунікаційної компанії Yota Денис Свердлов ще на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну тимчасово став "мільярдером із Грузії", стверджують журналісти.