Перейти к основному содержанию

Армія РФ в Україні використовує "амебну" тактику: окупанти не мають можливостей для глибокого прориву, - Генштаб Естонії

15.04.2024
Опубликовано в Общество

Читать на русском

Армія РФ в Україні використовує

Армія РФ в Україні використовує "амебну" тактику: окупанти не мають можливостей для глибокого прориву, — Генштаб Естонії

Росія використовує в Україні так звану "тактику амеби". Оскільки російські війська не мають можливостей для глибокого прориву, то вони експериментують із невеликими силами в різних місцях і сподіваються, що десь з’явиться можливість для успіху.

Про це заявив начальник Генерального штабу Сил оборони Естонії генерал-майор Енно Митс, повідомляє ERR.

Він зазначив, що останнім часом почастішали напади російських військ на Харків, і російські пропагандистські канали закликають стерти українське місто з лиця землі.

За словами Митса, це навіть диво, що Харків ще не знищений, оскільки він розташований недалеко від зони бойових дій.

Крім того, на думку очільника Генштабу Естонії, Росія намагається розширити лінію фронту, оскільки це, своєю чергою, змусить Україну розширити оборону, що означатиме значно рідші оборонні позиції.

"Росіяни використовують тактику, яку можна назвати "амебною". Усвідомлено чи ні, але, як я вже сказав, у них немає можливостей для глибокого прориву, але вони проштовхуються всюди, не піклуючись про життя своїх солдатів, про свою палаючу техніку, і сподіваються, що десь раптом з’явиться можливість. Така їхня модель дій, яка характерна не тільки для їхніх дій на полі бою, а й, можна сказати, у глобальному масштабі", — вважає Митс.

Хоча у Росії є можливість бомбити Харків, Митс не вважає, що у неї є сили, щоб захопити місто.

"Росія може пробитися через саме місто одним махом, але щоб утримати його під контролем, буде потрібно значно більше військ. А це саме те, чого сьогодні не вистачає росіянам. Ми бачимо, що вона, так би мовити, продукує більше військ — факт у тому, що сьогодні у неї більше військ в Україні, ніж два роки тому, — але, знову ж таки, рівень їхньої підготовки й рівень командування низький, на рівні групових рот. Останніми тижнями вони також спробували об’єднати ротні бронетанкові атаки, але це скоріше поодинокі випадки", — додав він.

Росія намагається виснажити як Україну, так і Захід

Для останнього тижня війни були характерні серії атак із застосуванням ракет і безпілотників по українській інфраструктурі. За словами Митса, це можливо, тому що Україна, як і раніше, не володіє засобами ППО, і Росія про це знає.

"За моєю оцінкою, вони навмисно використовують цю слабкість. Звичайно, вони націлюються на критично важливу інфраструктуру, зокрема цивільну, і це тактика війни на виснаження в чистому вигляді. Але загалом це виснаження спрямоване не тільки проти населення України, а й проти західного суспільства, тому що відновлення України, хоч би коли воно розпочалося, спиратиметься на західний капітал і західну підтримку", — зауважив генерал-майор.

"Йдеться не тільки про те, щоб зломити патріотизм лише українців, а й про те, щоб роздрібнити єдність Заходу, оскільки відбудова України потребуватиме багато ресурсів. І сьогодні, у певному сенсі, ці ресурси потрібно спрямовувати на засоби ведення війни. Але створення такої дилеми перериває безперебійний потік постачання, і в деяких відносинах відмова від них може призвести до зворотного результату, що допомоги не буде. Підтримка Заходу поділена на три частини: з одного боку, необхідно нарощувати власний військовий потенціал, з іншого — підтримувати зміцнення планів НАТО, а тепер, на додачу до всього, підтримка України. Так що це досить серйозний головний біль. Це важке політичне рішення", — додав Митс.