Перейти к основному содержанию

Зеленський підписав закон для вирішення проблеми з прибутками оборонних підприємств

14.03.2024
Опубликовано в Общество

закон,зеленський

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону "Про оборонні закупівлі" щодо удосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану".

Про це повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

"Президент підписав №10454 щодо удосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану.

Це законопроєкт, який нарешті вирішує ту проблему між ДАСУ та постачальникам по військовим закупівлям. Щодо рівню прибутку", – зазначив він.

Як відомо, відповідний проєкт закону Верховна Рада ухвалила 22 лютого. Зокрема, документ встановлює, що максимальний рівень прибутку у складі ціни продукції оборонного призначення встановлюватиме Кабмін. У випадку, якщо таке обмеження не встановлене, прибуток у своїй пропозиції встановлюватиме сам постачальник.

Цю норму пропонується ретроспективно застосувати до контрактів, укладених в межах державних оборонних закупівель, з 24 лютого 2022 року.

Чому виникла проблема з прибутком постачальників товарів для потреб оборони?

Минулого року неузгодженість законодавства у цій сфері призвела до конфлікту між постачальниками озброєнь та Держаудитслужбою.

Держаудитори вказували, що Кабмін у своїй постанові не включив прибуток в ціну товарів, робіт і послуг оборонного призначення, відтак постачальники мають повернути його державі. Своєю чергою підприємства ВПК наполягали, що без отримання прибутку не можуть розширити виробництво та інвестувати у нові розробки. Їх позицію підтримало Міноборони.

Зокрема, держпідпримство КБ "Луч" та низка інших постачальників Міноборони зверталися до Кабінету міністрів та керівництва країни через дії та висновки Державної аудиторської служби, яка трактувала закладений у контракти прибуток компаній як збитки державного бюджету.

Своєю чергою голова Держаудитслужби Алла Басалаєва зазначала, що Кабмін у липні 2023 року вніс зміни до своєї постанови, дозволивши компаніям, що укладають контракти з Міноборони, включати прибуток у ціну. Водночас вона наполягала, що прибуток можна включати до контрактів з Міноборони лише починаючи з липня 2023 року, коли Кабінет міністрів ухвалив відповідну постанову.

Автор: Юлiя Недашківська