Перейти к основному содержанию

Нікчемний договір: Госпіталь ветеранів порушив строки укладання договору

19.01.2024
Опубликовано в Общество

КНП «Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни» КМДА 10 січня за результатами тендеру замовило ТОВ «Абсолют-Клімат» капітальний ремонт приміщень другого поверху головного корпусу за 71,84 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Фірму визначили переможцем та оприлюднили повідомлення про намір укласти договір 9 листопада 2023 року. Договір укладено 10 січня 2024 року. За загальними правилами, встановленими чинним законодавством, перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок, тобто – з 10 листопада 2023 року. Але навіть за такого підрахунку, між датою повідомлення про намір укласти договір і безпосередньо його укладенням пройшло 62 дні. Замовник не оприлюднив протокол щодо обґрунтування необхідності продовження строку для укладення договору до 60 днів.

Відповідно до частини 6 статті 33 Закону України «Про публічні закупівлі» замовник укладає договір з учасником, який визнаний переможцем процедури закупівлі, не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю. У випадку обґрунтованої необхідності строк для укладання договору може бути продовжений до 60 днів.

Абзац четвертий пункту 49 Особливостей, які діють під час правового режиму воєнного стану, також каже нам про 15 днів із дати прийняття рішення про намір укласти договір і також про 60 днів на продовження строку.

Скарги до АМКУ не подавалися, зупинення перебігу строків не було.

Пунктом 4 статті 43 Закону визначено, що договір про закупівлю є нікчемним у разі, зокрема, укладення договору з порушенням строків, передбачених частинами п’ятою і шостою статті 33 та частиною сьомою статті 40 цього Закону, крім випадків зупинення перебігу строків у зв’язку з розглядом скарги органом оскарження відповідно до статті 18 цього Закону.

Отже, враховуючи норми законодавства у сфері публічних закупівель, максимально останнім днем для укладення договору було 8 січня 2024 року, а не 10 січня 2024 року.

У листопаді «Наші гроші» писали, що попри завищення цін будматеріалів у кошторисах капремонту приміщень 5-11 поверхів, Госпіталь ветеранів продовжив проводити закупівлі на капітальний ремонт приміщень 1, 2, 3 та 12 поверхів загальною вартістю 288 млн₴