Перейти к основному содержанию

Як "Укрлітійвидобування" Табалова без аукціону отримало дозвіл на користування найбільшим родовищем літію

14.03.2024
Опубликовано в Криминал

літій

Одне з найбільших в Україні за рівнем запасів Полохівське літієве родовище на Кіровоградщині досі лишається у власності компанії "Укрлітійвидобування", яка протягом років не розпочинає роботи на родовищі. До того ж, здається очевидним, що сам процес надання компанії спеціального дозволу на видобування відбувався без проведення аукціону та з порушенням законодавства. Про це — далі.

Як відомо, кінцевим власником ТОВ "Укрлітійвидобування" є Сергій Табалов. Його батько, Олександр Табалов, колишній нардеп "Батьківщини", був одним із перших "тушок" у парламенті за президентства Віктора Януковича у 2012 році: відразу після обрання до Верховної Ради від партії "Батьківщина" він відмовився вступати до фракції.

Табалових виганяють з Ради
Табалових виганяють з Ради. Фото: АFP

ЗМІ повідомляли, що бізнес-партнером Табалова на початку 2010-х був Віталій Хомутиннік — ексрегіонал, який володів компанією "Укрнафтобуріння" разом із Ігорем Коломойським, Геннадієм Боголюбовим та Павлом Фуксом.

Що не так з наданням спецдозволу?

Так ось, на початку 2017 року Державна служба геології та надр України видала наказ про надання ТОВ "Укрлітійвидобування" спеціального дозволу на видобування літієвих руд Полохівського родовища Кіровоградщини. Варто зазначити, що його запаси оцінюються як одні з найбільших в Україні. Також Держгеонадра надало спеціальний дозвіл без процедури аукціону, мотивуючи це самостійним вивченням родовища за власні кошти та відповідною апробацією запасів цього ТОВ.

У протоколі Держкомісії України по запасах корисних копалин (ДКЗ) можемо побачити, що ТОВ "Укрлітійвидобування" отримало лише рішення про апробацію запасів. Проте Держгеонадра не затвердило запаси Полохівського родовища. Таким чином ТОВ "Укрлітійвидобування" отримало спецдозвіл на видобування літію без проведення аукціону з порушенням, оскільки не пройшло обидва етапи розгляду запасів.

Також на момент подання до ДКЗ матеріалів геолого-економічної оцінки Полохівського родовища "Укрлітійвидобування" не володіло спеціальним дозволом на користування надрами і не мало правового статусу користувача надр.

Таким чином, оскільки "Укрлітійвидобування" не було користувачем надр, воно не мало права на подання до ДКЗ матеріалів геолого-економічної оцінки. А ДКЗ, відповідно, мала б повернути їх замовнику. Проте Держкомісія всупереч положенням законодавства взяла документи до розгляду та видала протокол на їхній підставі.

Крім того, Держгеонадра не мало повноважень видавати спецдозвіл на видобування літієвих руд без проведення аукціону, оскільки на момент видачі спецдозволу ТОВ "Укрлітійвидобування" це суперечило постанові Кабміну № 615 від 30.05.2011 р., в якій зазначається, що видача дозволів без проведення аукціону стосується виключно нафтогазових надр, а не літієвих руд.

Суди залишили "Укрлітійвидобуванню" найбільше родовище літію

У 2018 прокуратура Києва подала позов до адмінсуду з вимогою скасувати наказ Держгеонадр про видачу "Укрлітійвидобуванню" спецдозволу на видобування літієвих руд Полохівського родовища. Проте 10 грудня 2018 року Окружний адмінсуд відмовив прокуратурі у задоволенні позову, а апеляційний суд 19 березня 2019 року залишив це рішення без змін. Водночас касаційних скарг подано не було.

До вирішення справи не на користь держави призвело те, що прокуратура обрала некоректні фактичні та нормативні підстави для обґрунтування свого позову. Таким чином надра, що є виключною власністю народу України, перебувають в користуванні "Укрлітійвидобування".

Два роки "тиші" на родовищі

Проте, варто зазначити, що наразі існують підстави для звернення прокуратури з новим позовом.

Адже 25 березня 2021 року Указом Президента було введено в дію рішення РНБО, яким рекомендовано провести позапланові перевірки надрокористувачів, які отримали спецдозвіл без аукціону. А Держгеонадра своїм актом від 24 листопада 2021 року встановило порушення "Укрлітійвидобування", яке протягом двох років з моменту отримання дозволу не розпочало роботу на родовищі.

Таким чином, це, а також введення 24 лютого 2022 року воєнного стану можуть слугувати підставами для звернення з новим позовом з метою захисту прав держави й народу України. Чи втратять контроль над родовищем колишні "тушки" Табалови, покаже час. Водночас, це буде хорошою демонстрацією того, чи готова судова система до змін.

Василь Прокопенко