Перейти к основному содержанию

Reuters: У ЄС готове попереднє рішення про вступ України

04.12.2023
Опубликовано в Криминал

Читать на русском

Reuters: У ЄС готове попереднє рішення про вступ України

Reuters : У ЄС готове попереднє рішення про вступ України

Уже 5 грудня в ЄС мають намір почати обговорювати рішення майбутнього саміту, запланованого на 14-15 грудня – зокрема, чи розпочинати переговори з Україною та Молдовою щодо їхнього прийняття до союзу. При цьому, за інсайдерською інформацією, наразі в Євросоюзі хочуть дати старт цьому процесу, хоча не виключено, що цього так і не станеться.

Про це повідомляє Reuters. Там зазначили: саме таку позицію окреслено у початковому проєкті рішення саміту.

"Початковий проєкт, датований 4 грудня і з яким ознайомилося Reuters, містить формулювання: "Європейська рада вирішує розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою", – йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується: за словами дипломатів та чиновників Євросоюзу, підготовлений до обговорення проєкт "обов’язково зміниться". Однак, чи ці зміни стосуватимуться України – невідомо.

Річ у тім, що також обговорюватимуться європейські перспективи Грузії, а також Боснії та Герцеговини. Так, зазначають інсайдери:

  • Грузія може набути статусу кандидата в ЄС, "якщо виконає невиконані умови";
  • з Боснією та Герцеговиною переговори про вступ розпочнуться, "щойно буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства".

Водночас інформацію Reuters щодо України підтвердив редактор Радіо Свобода з європейських питань Рікард Йозвяк. При цьому наголосивши: описана в проєкті рішення згода на початок переговорів щодо її вступу до ЄС поки не є остаточною. І, отже, не виключено, що воно у фінальному документі вона не буде прописана.

"В останньому рішенні щодо розширення ЄС є рекомендації розпочати переговори про вступ України та Молдови. Однак остаточного рішення поки що немає", – розповів він.

Йозвяк підтверджує, що ЄС може розпочати переговори з Україною щодо вступу queiueiquridzzant