Перейти к основному содержанию

У центрі Києва вже рік не можуть почати відновлення частково зруйнованого "шахедом" будинку. ВIДЕО

22.11.2023
Опубликовано в Интернет

жилянська

Влада Києва досі не почала відновлювати історичний будинок по вулиці Жилянській, частково зруйнований внаслідок влучання російського " шахеда " 17 жовтня 2022 року.

Це єдиний будинок у Києві, який не відновили після влучання в нього російського снаряду, повідомляє проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch.

Ще у день влучання "шахеда" мер Києва Віталій Кличк заявив, що будинок не підлягає реставрації. Згодом КП "Київекспертиза" оприлюднило звіт за результатами обстеження цього будинку з такими ж самими висновками, датований тим же днем.

Власники вцілілих квартир з вердиктом влади не погодились і власним коштом замовили іншу експертизу, яку виконало ДП "Київський промбудпроект". Цього разу аналіз пошкоджень тривав цілих 2 місяці, а не один день. Висновки звіту також інакші – будинок реально відновити.

Однак відповідальний за відбудову столиці заступник голови КМДА Вʼячеслав Непоп з висновками незалежної експертизи не погоджується. Відтак, 22 вересня, майже через рік після влучання, КМДА знову направила своїх експертів для перевірки стану будинку на Жилянській. Відтак дата остаточної відповіді від міської влади досі залишається відкритою.

Місцеві мешканці вважають, що таке затягування процесу відновлення будинку може бути пов’язане з інтересами столичних забудовників, яких цікавить земельна ділянка, де розташований зруйнований будинок. За останнє десятиліття навколо нього, з порушеннями усіх будівельних норм, регулярно зростали багатоповерхівки. Буквально впритул зведений 32-поверховий ЖК "Елегант" скандального махінатора Войцеховського.

Дім по вулиці Жилянська 116А в місті Києві до руйнування був чотириповерховим цегляним будинком, на два під’їзди, зведеним на межі 1900-х років. Належить до історичної забудови міста. Ворожий шахед зруйнував 4 квартири верхніх поверхів другого підʼїзду повністю, частину осель нижніх поверхів – пошкодив. Другий підʼїзд залишився цілим, навіть вікна залишились на місці.

Автор: Михайло Орлюк