Перейти к основному содержанию

Російський олігарх з Вінниці намагається уникнути можливих санкцій в Україні

19.06.2023
Опубликовано в Чиновники

Агромагнат Віктор Пономарчук, який багато років жив на декілька країн та мав паспорт громадянина рф, аби зберегти свої прибуткові активи в Україні, змінив резиденцію на кіпрську. Він закрив низку вітчизняних компаній і переписав свої частки у виробничих структурах на свого родича. Про це редакція 368.media дізналася з аналізу реєстрів.

Російський власник олійно-жирових комбінатів хотів викупити майно «Росатому» в Україні

Віктор Пономарчук – засновник і голова ради директорів групи Vioil, яка володіє, зокрема, двома найбільшими олійно-жировими комбінатами у Вінниці та Чернівцях. Навіть після початку війни на сході України, у 2015 році мільярдер не приховував, що фактично живе на три міста: в Москві у нього – сім’я, у Києві – головний офіс компанії ViOil, у Вінниці – головний олійноекстракційний завод.

Факт наявності російського громадянства у Пономарчука підтверджується даними, які навела аналітична служба StockWorld.com.ua. Аналітики звернули увагу на те, що на сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку знаходились дані компанії ТОВ «Віойл-Інвест», де кінцевим власником був указаний громадянин рф – Пономарчук Віктор Євгенович.

За даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, Віктор Пономарчук є або був бенефіціаром близько 30 вітчизняних підприємств, більшість з яких було зосереджено у Вінниці. Однак діяльність низки з них припинена протягом 2017-2022 років, а самі структури – ліквідовано.

Як стало відомо журналістам, у квітні 2022 року ДБР та поліція відкрили кримінальні справи, в яких фігурували компанії з орбіти Пономарчука.

Зокрема, активи наступних ТОВ «Вінницький олійножировий комбінат», ТОВ «Чернівецький олійножировий комбінат», ТОВ «Вінницька промислова компанія» відповідно до кримінального провадження №12022000000000295 були арештовані. Їм інкримінували злочини за ч. 3 ст. 212 КК та за ч. 3 ст. 258-5 КК. Однак вже у липні-серпні Печерський райсуд зняв арешт з майна даних компаній. Приблизно тоді ж стало відомо, що сам Віктор Пономарчук з метою приховування зв’язків із країною-агресоркою змінив російське громадянство на кіпрське. Крім того, на офіційному сайті промислової групи Пономарчука в розділі контакти тепер указано й адресу офісу в столиці Кіпру Лімасолі – по вулиці Нафпліу, 15.

У квітні Пономарчук передав свої частки в обох своїх олійножирових комбінатах на території України (заводи у Вінниці та Чернівцях) ще одному «кіпріоту», який, за дивним збігом обставин, має таке ж прізвище й по батькові, як і олігарх, – Олексію Євгеновичу Пономарчуку. Ймовірно, рідному брату.

Зауважимо, обидва Пономарчуки свого часу були співзасновниками спільного російсько-українського підприємства у формі приватного акціонерного товариства «КМТ». Віктор представляв у ньому російську сторону, а Олексій – українську. У публічних релізах, пов’язаних із діяльністю підконтрольних Пономарчуку бізнес-структур, всіляко підкреслюється його вінницьке походження і повністю замовчується московський період життя.