Перейти к основному содержанию

“Справа Князєва”: хабар за ухвалу на користь Жеваго пішов у суд

05.03.2024
Опубликовано в Чиновники

Читать на русском

“Справа Князєва”: хабар за ухвалу на користь Жеваго пішов у суд

“Справа Князєва”: хабар за ухвалу на користь Жеваго пішов у суд

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) спрямували на судовий розгляд справу, у якій фігурує ексголова Верховного Суду Всеволод Князєв (на фото). Він, як каже слідство, отримував мільйони доларів США від людей, які нібито виступали за рішення на користь Костянтина Жеваго у вельми крупному господарчому спорі.

Про спрямування цієї справи до суду повідомлення НАБУ.

Як сказано в релізі НАБУ, кошти надавались ексочільнику ВС власником групи “Фінанси і кредит” за ухвалення рішення на його користь.

“У 2002 році він (Жеваго –Ред) придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, аби визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте суд відмовив у задоволенні вимог. У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом, який мав зв’язки з Головою Верховного Суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. США (1,8 млн дол. США – Голові та суддям Верховного Суду, решта – як “оплата” посередницьких послуг)”, – версія слідства.

15 травня 2023 року під час отримання другого траншу у сумі 450 тис. доларів США голову ВС та адвоката було викрито “на гарячому”.

Згодом Вища рада правосуддя відсторонила Князєва від здійснення правосуддя. А у 2021 році Пленум Верховного суду 98-ма голосами підтримав призначення на той час секретаря Великої палати суду Всеволода Князєва новим головою ВС. Князєв тоді приступив до обов’язків голови ВС 1 грудня 2021 року.