Перейти к основному содержанию

В Україні почали стрімко зростати ціни на картоплю

04.01.2024
Опубликовано в Чиновники

картопля

За перший тиждень року ціни на картоплю в Україні підстрибнули до 15-20 грн/кг ($0,39-0,52/кг), що в середньому на 11% дорожче, ніж наприкінці 2023 року.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Головною причиною чергового подорожчання, на думку експертів, стало загальне скорочення пропозиції картоплі в місцевих господарствах. Зазначається, що багато українських виробників, які не мають потужностей для тривалого зберігання, завершили продажі картоплі ще в першій половині поточного сезону.

Також представники оптових компаній скаржаться на відсутність необхідних обсягів якісної картоплі в місцевих господарствах. Фермери, своєю чергою, пов’язують проблеми якості картоплі з несприятливими погодними умовами в період збирання: тривалі дощі негативно позначилися не тільки на товарному вигляді картоплі, а й на її лежкості. Також, за словами виробників, посадковий матеріал, використовуваний 2023 року, залишав бажати кращого.

Як наслідок, відпускні ціни на картоплю в Україні на сьогодні вже в середньому в 3,9 раза вищі, ніж на початку січня минулого року.

При цьому, багато гравців ринку впевнені, що вже найближчим часом темпи подорожчання цієї продукції помітно прискоряться, "підігріті" інформацією про можливу нестачу якісної картоплі на українському ринку.

Автор: Юлiя Недашківська