Перейти к основному содержанию

Від тітушки до TikTok-воїна: важкий шлях Дмитра Киришуна в політиці

19.05.2023
Опубликовано в Бизнес

Від тітушки до TikTok-воїна: важкий шлях Дмитра Киришуна в політиці

Сьогоднішній матеріал видання "Моя Київщина" – про молодого і дуже амбітного політика, для якого війна стала можливістю для стрімкого руху кар’ єрними сходинками. Дмитро Киришун, якого дехто знає як Діма-"Звєзда", знову активізувався. Хоч зараз він не розгулює вулицями Білої Церкви у спортивках, а перебуває на сході в армійському пікселі, але у стилі його роботи залишаються ноти бандитизму

Напевно чимало користувачів мережі уже бачили численні відео секретаря Білоцерківської міськради Дмитра Киришуна, який зараз з усіх сил ліпить із себе мужнього воїна в соцмережі TikTok. Хоч він це називає службою в армії та захистом Батьківщини, це йому не заважає частенько блудити в кулуарах Київської обласної ради. Хоча це можна пояснити дуже просто – він шукає підтримку. У міського голови Білої Церкви Геннадія Дикого спостерігаються вагомі проблеми із правоохоронними органами, тому в разі арешту мера цілком імовірно, що угрупування Киришуна спробує взяти під контроль владу в місті.

Поговорюють, що Киришун часто зустрічається зі скандальним нардепом (до речі, підсанкційним в Україні) Олександром Дубінським, який власне й подарував (вочевидь, небезкоштовно) можливість балотуватися від партії "Слуга народу" на виборах у 2020 році. Імовірно, зараз їхні інтереси можуть перетинатися в питаннях бюджету та різних обласних програм, що безпосередньо стосуються міста Біла Церква.

Як розповіли «Моїй Київщині» інформовані джерела, куратору обласного осередку партії "Слуга народу" Андрію Мотовиловцю Киришун розповідає фантастичні історії про те, як він із першого дня нападу організував оборону не тільки найбільшого міста Київщини, ай усього півдня столичного регіону. Але це – квіточки, адже зараз Киришун вийшов на новий рівень. Він став ТікТок-воїном. Майже щодня на його сторінці в китайській соцмережі з’являються ефектні ролики їзди на військовій техніці, постановочних відео зі зброєю та стрільби по деревах. Як тут не згадати чеченських бойовиків-"кадирівців", які прославилися «штурмом» покинутих будівель, перестрілками з дорожніми знаками та ще цілою купою дурнуватих відео?

Злі язики говорять, що після початку повномасштабного вторгнення більшість друзів Киришуна, які мають сумнівну славу «тітушок», осіли в Білоцерківському ДФТГ. Якщо раніше вони працювали в різноманітних охоронних фірмах та спортклубах, то зараз перебувають на забезпеченні ЗСУ та місцевого бюджету. Це була легальна можливість озброїти до зубів своє оточення, щоб почати розправу над опонентами. Зокрема говорять, що Киришуну вдалося роззброїти непідконтрольні йому підрозділи ТрО та ДФТГ, а також зайнятися перерозподілом гуманітарної допомоги. Ще один важливий зиск потрапляння бійців Киришуна в ДФТГ – фактична «бронь» від відправки молодих та здорових хлопців на фронт.

Тут варто додати, що за неофіційною інформацією, у перші тижні війни в Білій Церкві зникла велика кількість автоматичної зброї та наркотичних знеболюючих. Хто б це міг влаштувати?..

Зауважимо, що під Киришуна створили штучну посаду офіцера управління ТрО, хоча він до того не служив у ЗСУ та немає жодного уявлення про військову службу. Але йому це не заважає ходити у військовій формі та записувати повчальні відеоролики про те, як потрібно стріляти та воювати. Але не піаром єдиним...

Попри війну, Киришун не полишає політичних амбіцій, і вже попри війну активно готується до виборів. За нашою інформацією, він має попередню домовленість із білоцерківським монополістом у сфері пасажирських перевезень Юрієм Нестерчуком про підтримку на наступних виборах. Мова йде про того самого Нестерчука, який свого часу встановив антирекорд – програв вибори до Верховної Ради, хоча балотувався від партії Президента Зеленського "Слуга народу" та мав необмежений фінансовий ресурс. Наразі Нестерчук, схоже, вирішив, що йому вигідно фінансувати виборчу кампанію Киришуна. Підтримка з боку серйозного спонсора змусила Киришуна повірити в те, що він стане наступним мером Білої Церкви.

При цьому є інформація, що аграрний мільярдер Панченко, з яким пов’язують угіддя зрадників України Сівковича та Клюєва, відмовився фінансувати проекти, що пов’язані з Киришуном. Причина полягає в непослідовності та самовпевненості молодого політика. Відповідно, Киришун міг зробити ставку на Нестерчука, пообіцявши віддати всю транспортну галузь найбільшого міста Київщини заради багатомільйонних бюджетів на виборчу кампанію.

Читайте також: Рашисти не дрімають: хто на Київщині став земельним рейдером Клюєва і Сівковича

Ні для кого не секрет, що з початком воєнного стану Киришун носився по владних кабінетах з ідеєю створити у Білій Церкві військову адміністрацію, щоб відсторонити чинного мера Дикого та отримати усю повноту влади у місті з бюджетом, який до війни становив близько 2,5 млрд₴ Зрозуміло, що Киришун зацікавлений у відстороненні мера Білої Церкви будь-яким способом, щоб напередодні нейтралізувати сильного опонента та стати в.о. міського голови.

Утім, з законністю у Киришуна великі проблеми. Проведемо невеликий екскурс в історію. Багато білоцерківців пам’ятають як Киришун підвозив спортсменів на антимайдан в 2013-2014 роках. Свої справи Киришун починав під протекторатом покійного нині білоцерківського кримінального авторитета Подольського та теж нині покійного Немни – голови Білоцерківської РДА часів Януковича. Шкода, що багато свідків перших незаконних оборудок Киришуна вже не можуть дати свідчення слідчим.

Актуально: Столиця "тітушок": як волохаті руки у Білій Церкві качають біцепси

До того ж в кулуарах Киришун прямо розповідає, що має дружні стосунки з сім’єю всесильного екс-генпрокурора Віталія Яреми і тому є недоторканим для правоохоронних органів та буде робити все, що йому заманеться. Власне, так і робить…

Після Революції Гідності Киришуна почали підозрювати в рейдерстві аграрних угідь. Свого часу він був депутатом Узинської ОТГ від Аграрної партії, що, подейкують, не заважало займатися "віджимом" землі. Але через внутрішньопартійні конфлікти ідеологічно перспективний політичний проєкт під назвою Аграрна партія – розвалився. Але Киришун знайшов себе в іншому…

Через наявність різних груп впливу всередині партії "Слуга народу", перед місцевими виборами наближені до Зеленського розподілили між собою партійні осередки. Але за Київщину, як ключову область, точилася серйозна боротьба. У результаті столичний регіон потрапив у сферу впливу олігарха Коломойського, представництво якого забезпечував одіозний Олександр Дубінський.

На піку слави "Слуги народу" Дубінський займався партійними справами на Київщині, зокрема продажом місць у виборчих списках. Завдяки його старанням до президентського проєкту в Київській області, і Білій Церкві зокрема, приєдналося чимало неоднозначних персон, серед яких був і Киришун. При цьому в останнього була можливість рекомендувати наближених людей у список до міської ради, ставити необхідних йому людей на ключові посади. Також у 2020 році від президентської партії на вибори міського голови найбільшого міста Київщини делегували Дмитра Киришуна, не дивлячись на його послужний список та дуже цікаву біографію. Утім, він тоді в одні ворота програв Дикому, але все рівно отримав посаду другої людини в місті – секретаря міськради.

Окрім того, завдяки зв’язкам із Дубінським Киришуну вдалося поставити головою Білоцерківської РДА Людмилу Мерзлюк – досить відому чиновницю на Рокитнянщині та Білоцерківщині. Жінка починала працювати податковим інспектором у рідному Рокитнянському районі, а за весь період служби займала різні посади в даній структурі. Її чоловік – Сергій Мерзлюк – багато років працює заступником голови Білоцерківської поліції.

Зауважимо, що нещодавно розпочалося розслідування щодо скандально відомого на всю країну білоцерківського штрафмайданчика, до функціонування якого можуть бути причетні корумповані керівники патрульної поліції Білої Церкви. У ході вивчення деталей гучної справи з’явилася інформація про імовірну причетність Киришуна до незаконного виділення землі та організації схеми "віджиму" машин у водіїв з метою подальшого викупу або конфіскації. Ні для кого не секрет, що частина патрульних поліцейських тренуються в одному спортзалі зі "Звєздою". Напевно, саме з подачі Киришуна було проведене рішення виконкому Білоцерківської міськради не просто про дозвіл, а навіть рекомендацію для патрульних при першій нагоді евакуйовувати автомобілі громадян, хоча у більшості випадків це – незаконно.

Читайте також: Команда Киришуна: кого веде до влади в Білій Церкві одіозний спортсмен

Поки ж українські військові воюють на передовій за нашу перемогу, а мільйони біженців перебувають в евакуації, в тилу відбуваються не надто гарні речі. Зупинити Тік-Ток-воїна з мерськими амбіціями наразі не може (або не хоче) ніхто. У результаті найбільше місто столичного регіону після завершення війни ризикує отримати вельми одіозну і небезпечну фігуру в якості мера. Думай-те…