Перейти к основному содержанию

“Київпастранс” зі скандалом закупив велику партію обладнання для електротранспорту

13.03.2023
Опубликовано в Бизнес

КП “Київпастранс” замовило найбільшу партію залізничного обладнання для електротранспорту за останні 7 років. Для того, щоб 130,84 млн бюджетних гривень оттимав “улюблений постачальник” – ТОВ “МС Трейд Україна”, в перелік товарів по цій закупівлі “втиснули” 27 найменувань обладнання різних категорій. Це обурило учасників ринку, адже позбавило можливості взяти участь в тендері компанії, що виробляють окремі види товарів. Всі зауваження у “Київпастрансі” проігнорували та, не дочекавшись висновків Держаудитслужби, підписали договір з фірмою, яка в декількох кримінальних провадженнях фігурує як фірма-прокладка для відмивання бюджетних грошей. Для розуміння, “МС Трейд Україна” має розгалужені дружні, родинні та бізнесові зв'язки, які ведуть, зокрема, до голови Південно-західного апеляційного господарського суду Наталії Богацької, скандальної сім'ї нардепів-регіоналів Ландиків, екс-урядовця Сергія Тігіпко та подружжя Віктора та Олени Пінчуків.

Як стало відомо з оголошення електронної системи ProZorro, 3 березня 2023 року КП "Київпастранс" (*) уклало з ТОВ “МС Трейд Україна” (**) договір на постачання залізничного обладнання. Ціна договору склала 130,84 млн гривень.

Хід закупівлі

За умовами угоди, підрядник повинен поставити 27 найменувань товарів – залізничні і трамвайні рейки, спецчастини для трамвайних колій, залізобетонні шпали, дерев’яні бруси для стрілочних переводів, колійні скріплення та механізований інструмент і обладнання в наступній кількості:

Поставити товар ТОВ “МС Трейд Україна” повинно буде до кінця 2023 року за адресою Служби колії КП “Київпастранс” по вул. Павла Усенка, 7/9.

Закупівля супроводжувалася вимогами трьох потенційних учасників внести зміни до умов тендеру, а саме – розділити закупівлю на лоти. В цих компаніях одноголосно зауважували, що об'єднання такої кількості залізничного обладнання в одну закупівлю позбавляє можливості взяти участь в тендері виробників окремих груп товарів, що порушує їх права на добросовісну конкуренцію. Жодна з цих вимог “Київпастрансом” задоволена не була, йти на жодні поступки в підприємстві не захотіли.

За таких обставин в хід вказаного тендеру вирішила втрутитися Держаудитслужба, яка в кінці лютого 2023 року оголосила про початок моніторингу закупівлі. Станом на 6 березня висновки аудиторів в ProZorro ще не були опубліковані.

Історія закупівель залізничного обладнання “Київпастрансом”

За даними публічного модуля аналітики BI.Prozorro, з часу запровадження системи ProZorro (з серпня 2016 року), КП “Київпастранс” уклало на постачання рейок, шпал та комплектуючих 24 договори на сумму 416,13 млн гривень. Нинішня закупівля є найбільшою за весь час, до цього найдорожчим був договір 2021 року ціною 62,24 млн гривень. 

“Київпастранс” замовляв вказані товари протягом майже семи років у десяти компаній. При цьому нинішний підрядник – ТОВ “МС Трейд Україна” – має суттєвий відрив від конкурентів: цій фірмі дісталися 7 договорів загальною ціною 307,8 млн гривень (74% від вартості всіх підрядів).

Хто стоїть за “МС Трейд Україна”

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “МС Трейд Україна” було зареєстровано у 2017 році у Дніпрі. Статутний фонд компанії – 50 тис. гривень. Основний вид діяльності – неспеціалізована оптова торгівля. Засновники – Олексій Морщагін та Олексій Слюсарев. Керівник – Михайло Коган.

ТОВ “МС Трейд Україна” входить в бізнес-групу родини Морщагіних, ключовою особою якої є Олексій Морщагін з донецькою пропискою. Компанії групи, яких налічуться девять, працюють в сферах торгівлі, виробництва металевих виробів та взуття. Головний актив групи – ТОВ "МС Трейд Україна", яке є офіційним дистриб'ютором світових компаній з виробництва товарів для залізниці та міського електротранспорту. В 2021 році "МС Трейд Україна" приватизувала єдиний майновий комплекс ДП “Дніпропетровський орган з сертифікації залізничного транспорту” Мінінфраструктури.

Значно цікавішими є особистісні контакти власників ТОВ "МС Трейд Україна". Олексій Морщагін, за даними ЗМІ, є співмешканцем Наталії Богацької – голови Південно-західного апеляційного господарського суду.

Батько Олексія Морщагіна – Валерій Морщагін – у 2002-2009 роках був засновником ТОВ “Донбас Плюс”. Останнє належить братам, депутатам Верховної Ради минулих скликань від Партії регіонів – Володимиру (V і VI скликання) та Валентину (ІІ, IV-VII скликання) Ландикам.

Сім'я Ландиків в часи президентства Віктора Януковича була широковідома не тільки своєї політичною діяльністю, а і численними скандалами. Так, у березні 2011 року, за заявами співробітників МВС України в Луганську, охоронець Володимира Ландика побив інспектора ДАІ. А у липні того ж року його син Роман Ландик, який також був членом Партії регіонів та депутатом Луганської міськради, привселюдно побив дівчину у луганському ресторані. У 2012 році Романа Ландика було засуджено до трьох років позбавлення волі зі звільненням від покарання на випробувальний термін на 2 роки, однак у 2015 році Сватівський районний суд Луганської області скасував вирок, визнав Романа Ландика невинним, а саму справу закрив.

Другий співвласник ТОВ “МС Трейд Україна” – Олексій Слюсарев – у 2014 році балотувався у парламент від партії “Сильна Україна” Сергія Тігіпка. Крім того, в 2005 році Олексій Слюсарев керував ТОВ “Інтерпайп Україна”, що належить Віктору та Олені Пінчукам.

За даними Clarity Project, ТОВ “МС Трейд Україна” за результатами публічних закупівель уклало в Україні 68 договорів майже на 777,75 млн гривень. З цієї суми договорів на 322,92 млн гривень підписано зі столичним КП “Київпастранс”, ще на 177,65 млн гривень – з філією "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця".

ТОВ “МС Трейд Україна” фігурує в двох кримінальних провадженнях, в яких воно значиться як фірма з ознаками фіктивності. Так, за матеріалами провадження Офісу генпрокурора (провадження № 42018000000002200 від 03.09.2018 року), філії “Панютинський вагоноремонтний завод” та “Стрийський вагоноремонтний завод” ПАТ “Українська залізниця” замовляли у декількох підрядників запчастини за завищеними цінами, а втілювали це через підконтрольні підприємства, одним з яких є ТОВ “МС Трейд Україна”.

Схожа схема розслідується в провадженні СУ ФР ГУ Державної фіскальної служби у Запорізькій області (провадження №62019080000000365 від 07.08.2019 року). Слідчі встановили, що один з підрядників філії “Пасажирська компанія” АТ “Українська залізниця” – ТОВ “МЗ “Квік” – ухилялося від сплати податків через внесення до своєї звітності неіснуючих операцій з підприємствами “з ознаками фіктивності”, серед яких знову ж “засвітилося” ТОВ “МС Трейд Україна”.

КП “Київпастранс” засновано в 2011 році Київрадою. З 30 серпня 2016 року ним керує Дмитро Левченко.

Як неодноразово повідомлялось, КП “Київпастранс” регулярно фігурує у корупційних скандалах, які стають предметом кримінальних розслідувань. Зокрема, Головне слідче управління Нацполіції шукає докази того, що посадові особи КП “Київпастранс” займалися розтратою та присвоєнням бюджетних коштів при закупівлі у 2017 році “сучасних павільйонів очікування з вмонтованими урнами для сміття”, а також послуг з капремонту будівель та споруд.

Окрім того, факти можливого розкрадання коштів керівництвом КП “Київпастранс” з вересня 2020 року розслідує Служба безпеки України (СБУ). Попередньо йдеться про співпрацю вказаного підприємства як мінімум із 8 компаніями, яким комунальні "транспортники" протягом останніх трьох з половиною років перерахували близько 406 млн гривень.

Підприємство підпорядковане Департаменту транспортної інфраструктури Київської міськдержадміністрації (КМДА), який з 1 вересня 2021 року очолює Руслан Кандибор.

З 25 квітня 2016 року по 25 квітня 2017 року цим департаментом керував Сергій Майзель, з 4 серпня 2017 року до 3 грудня 2018 року – Сергій Симонов, з 13 серпня 2019 року до 31 жовтня 2019 року – Іван Федоров, а з 6 лютого 2020 року до 5 квітня 2021 року – Валентин Осипов. У “проміжках” між призначеннями директорів обов'язки керівника виконував перший заступник директора цієї структури Іван Шпильовий.

Діяльність зазначеного департаменту з 9 листопада 2021 року направляє особисто Віталій Кличко. З 2 березня 2020 року роботу зазначеної структури тепер уже екс-заступник голови КМДА Олександр Густелев.

* КП “Київпастранс” (код ЄДРПОУ: 31725604) 

** ТОВ “МС Трейд Україна” (код ЄДРПОУ: 41470176)