Перейти к основному содержанию

Шольц попросить Сі Цзіньпіна вмовити путіна погодитись на українські умови миру, – WSJ

16.04.2024
Опубликовано в Бизнес

Picture

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Канцлер Німеччини Олаф Шольц планує переконати лідера КНР Сі Цзіньпіна скоротити економічну підтримку росії та чинити тиск на російську владу, щоб вони взяли участь у мирних переговорах щодо України. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

За даними газети, Шольц попросить Сі Цзіньпіна вмовити путіна погодитися з умовами, прийнятними для України. Неназваний німецький чиновник заявив у розмові з WSJ:

Ми хочемо дати зрозуміти Китаю, що ця війна є незаконною і що вона обмежує наші основні інтереси. Зараз Китай перебуває на боці агресора... Він має брати активну участь у всіх дипломатичних зусиллях із припинення війни.

Кілька людей, близьких до кремля, в останні місяці почали намагатися відновити мирні переговори щодо України. Як основу для можливої угоди вони використовують невдалі мирні переговори 2022 року.

Китайські дипломати в останні місяці розмовляли з високопосадовцями України, росії та Заходу про можливі переговори. Підхід китайської сторони "зустрів скептицизм" з боку західних політиків, оскільки китайські дипломати, які брали участь у розмовах, не мали таких повноважень.

BAGNET нагадує, 11 квітня російський диктатор володимир путін підтримав пропозицію білоруського диктатора олександра лукашенка повернутись до принципів мирного врегулювання з Україною, погоджених у Стамбулі.

Наступного дня речник путіна дмитро пєсков пояснив, що переговори можуть спиратися на стамбульський проект договору, але повинні враховувати "нові територіальні реалії", тобто окупацію росією частин Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Офіційний Київ наполягає на передачі всіх територій у межах 1991 року та виплаті репарацій та компенсацій.

Підготував: Сергій Дага