Перейти к основному содержанию

Запорізька АЕС перевела всі реактори в режим "холодного зупину" вперше з квітня 2022 року

13.04.2024
Опубликовано в Бизнес

Читать на русском

Запорізька АЕС перевела всі реактори в режим

Запорізька АЕС перевела всі реактори в режим "холодного зупину" вперше з квітня 2022 року

Усі шість реакторних блоків Запорізької атомної станції зараз знаходяться у режимі холодного зупину. Четвертий блок ЗАЕС, який був останнім у режимі гарячого зупину, було переведено до холодного режиму 13 квітня, повідомив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі.

Це вперше з квітня 2022 року, коли на ЗАЕС не працюють всі ядерні блоки. В МАГАТЕ привітали такий крок, оскільки він знімає частину існуючих ризиків. Частину – але далеко не всі, підкреслив очільник МАГАТЕ.

ЗАЕС припинила виробництво електроенергії в українську електромережу у вересні 2022 року, але весь цей час один із шести енергоблоків був у гарячому стані для забезпечення централізованого опалення окупованого Енергодара, а також для виробництва пари для обробки небезпечних відходів на майданчику. Четвертий блок ЗАЕС було переведено у холодний зупин через припинення опалювального сезону у місті.

Вперше з квітня 2022 року: Запорізька АЕС перевела всі реактори в режим  qhtixhiqttiuzant

"Я вітаю ці дії, які протягом останнього часу рекомендувало Агентство, оскільки вони підвищують загальну безпеку об’єкта. Рішення про холодну зупинку всіх шести блоків позитивне саме по собі, оскільки охолодження реактора забезпечує додатковий буфер на випадок аварії. Але це не вирішує принципової проблеми нещодавнього різкого погіршення ситуації із АЕС. Без сумніву, ядерна безпека на цьому великому ядерному об’єкті залишається дуже нестабільною", – сказав Гроссі.

Очільник МАГАТЕ зазначив, що протягом останнього тижня по об’єкту було завдано кілька ударів безпілотників. Також сьогодні вранці група експертів МАГАТЕ, що перебувала на АЕС, "почула шістнадцять вихідних артилерійських вибухів менш ніж за півгодини".