Перейти к основному содержанию

Росія використовує новий тип хімічних гранат проти ЗСУ

09.04.2024
Опубликовано в Бизнес

Читать на русском

Росія використовує новий тип хімічних гранат проти ЗСУ

Росія використовує новий тип хімічних гранат проти ЗСУ

РФ почала застосовувати гранати РГ ВО, що свідчить про те, що вона продовжує хімічну програму й удосконалює вміст і тип боєприпасів, які нібито призначені для боротьби із заворушеннями.

Росія збільшила використання хімічної зброї на передовій. Окупанти застосовують проти Сил оборони нові газові гранати. Про те, як діє ця хімічна зброя Росії на людський організм, розповів ТСН офіцер Управління радіаційного, хімічного, біологічного захисту Командування сил підтримки ЗСУ Артем Власюк.

"РФ використовує спеціальні засоби боротьби із заворушеннями. Так звані газові гранати типу К51, РГР та деякі інші найменування. Зазвичай, такі гранати використовуються в правоохоронній діяльності для розгону аресивних мітингарів тощо. Конвенція про заборону хімічної збої забороняє використання таких засобів у веденні бойових дій. Зараз ми маємо 1500 випадків застосування такої зброї, у 10% ми не маємо визначеності складу хімічних сполук — невизначених приладовом або детекторним способом", — сказав Артем Власюк.

Він зауважив, що з грудня 2023 року РФ почала застосовувати новий тип хімічних гранат РГ ВО, що свідчить про те, що РФ продовжує хімічну програму, комбінує промислові потужності й удосконалює вміст і тип боєприпасів, які нібито призначені для боротьби із заворушеннями, але використовує інші сполуки в цих боєприпасах.

"Такі сполуки, це загалом лакриматори, які виводять людину із строю — це безпосередній вплив на слизові оболонки та верхні дихальні шляки — починається печіння, і військовослужбовець втрачає можливість і спроможність адекватно почуватися навіть не в бойових умовах. Це більше подразнююча дія. Очі сльозяться і печуть. Це як дія перцевого газу. За великої консентрації в окопі чи блінажі можна отримати опіки слизових оболонок з подальшою госпіталізацією. Але ці речовини не є смертельними", — сказав офіцер.

Артем Власюк зазначив, що першими ознаками застосування хімічної зброї на полі бою буде наявність нехарактерних хмар, диму, або туману. Іноді вона має незвичайне забарвлення — від жовтого до світло-коричневого.

"При появі диму і вибухів боєприпасів внаслідок чого з’являється цей туман — перше подати команду побратимам "гази". Кожен солдат забезпечений протигазами, але іноді солдати не беруть їх на завдання. По можливості віййськовий має розташуватися по вітру, щоб хмара рухалася від вас", — порекомендував Власюк.