Перейти к основному содержанию

Воєнний стан: які документи повинні мати при собі військовозобов’язані

14.03.2024
Опубликовано в Бизнес

Пояснення дали у ТЦК.

Верховна Рада проголосувала за продовження в Україні воєнного стану та загальної мобілізації. Керівник Львівського обласного ТЦК та СП полковник Олександр Тіщенко розповів, чи потрібно чоловікам призовного віку в цей час носити з собою документи.

Він зазначив, що чоловіки від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-обліковий документ. Якщо це призовник, то він має носити із собою посвідчення про перебування на військовому обліку, тобто посвідчення про приписку до призовної дільниці.

Для військовозобов’язаних обов’язково брати із собою усюди військовий квиток або тимчасове посвідчення.

Водночас всі українці незалежно від віку та статі в умовах воєнного стану повинні мати документи, які ідентифікують особу. Це може бути або звичайний паспорт, або закордонний, студентський квиток, водійські права тощо.

Чи можуть працівники ТЦК перевіряти документи

Відповідно до чинного законодавства, в Україні співробітники ТЦК не можуть самостійно перевіряти паспорти у військовозобов’язаних.

Їх мають супроводжувати уповноважені представники: Національної поліції України, Служби безпеки України, Національної Гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної міграційної служби України, Державної митної служби України, Збройних Сил України.

За словами юриста та молодшого лейтенанта запасу Володимира Романчука, представники ТЦК можуть вимагати у чоловіка призовного віку пред’явити документи за наявності однієї з семи підстав:

  • чоловік ззовні схожий на особу, яка перебуває у розшуку;
  • є підстави вважати, що чоловік вчинив або має намір вчинити злочин;
  • чоловік має при собі зброю, наркотики та інші заборонені речовини;
  • громадянин перебуває на території, де діє спеціальний режим;
  • чоловік опинився на місці вчинення кримінального, адміністративного правопорушення чи ДТП;
  • зовнішні ознаки транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що вона може бути причетна до вчинення правопорушення, а автомобіль є знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення;
  • людина порушує обмеження, уведені у зв’язку з воєнним станом.

Нагадаймо, хто та за яких умов може відмовитися від повістки. Українське законодавство надає можливість відмовитися від повістки за певних умов, проте це право повинно використовуватися відповідально та обґрунтовано.