Перейти к основному содержанию

Німеччина виступила проти конфіскації заморожених російських активів,

23.01.2024
Опубликовано в Бизнес

шольц

Країни Європейського Союзу попередньо домовилися про запровадження податку на надприбутки, отримані від заморожених активів російського центрального банку, водночас частина країн ЄС, включно з Німеччиною, наполегливо виступає проти їх конфіскації.

За даними джерел агентства Bloomberg, міністри закордонних справ країн Євросоюзу на зустрічі у понеділок надали "політичну згоду" на запровадження податку на прибуток від заморожених російських активів, але це питання ще обговорюватиметься на зустрічі послів країн ЄС пізніше цього тижня.

Співрозмовники агентства зазначають, що міністри загалом погодилися з тим, що Росія має заплатити за шкоду, завдану Україні війною.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель напередодні також підтвердив, що на зустрічі міністрів закордонних справ країн блоку вдалося досягнути прогресу щодо податку на надприбуток і обговорення цього питання продовжуватиметься.

Загалом союзники України згодні, що Росія має "заплатити за шкоду", пише Bloomberg. При цьому, як зазначають джерела агентства, група країн, до якої входила, зокрема, Німеччина, "ясно дала зрозуміти", що виступає проти конфіскації російських активів з юридичних міркувань.

Однак група європейських країн, включаючи Німеччину, виступила проти можливої конфіскації російських активів через юридичні міркування, стверджують співрозмовники Bloomberg.

Читайте також: "Елегантне правосуддя": Колишній голова Світового банку закликав віддати Україні заморожені активи РФ

Як повідомлялося, Єврокомісія 12 грудня минулого року представила пропозицію законодавчого акта про використання для відновлення України лише доходів від заморожених російських активів, це рішення ще має затвердити Європейська рада. Причому підтримати запропонований план мають всі держави-члени ЄС.

За оцінками Єврокомісії, такі доходи можуть становити до 3 млрд євро на рік, або 15 млрд євро в період з 2023 по 2027 рік, писало видання FT із посиланням на джерела. Сума залежатиме від відсоткових ставок протягом цього періоду.

Наприкінці грудня минулого року США запропонували країнам "Великої сімки" (G7) вивчити шляхи конфіскації $300 млрд заморожених російських активів. В рамках цієї роботи три робочі групи вивчатимуть юридичні питання, пов’язані з конфіскацією; методи застосування такої політики та пом’якшення ризиків; а також варіанти того, як найкраще спрямувати підтримку Україні.

Посадовці США та ЄС стверджують, що країни Заходу відкриті до ідеї конфіскації російських активів на суму $300 мільярдів, але юридичних механізмів для цього наразі немає. При цьому найбільша частина цих коштів знаходиться в Бельгії в європейському депозитарії Euroclear.

Автор: Михайло Орлюк