Перейти к основному содержанию

ISW: Україна може отримати винищувачі F-16 до кінця 2023 року

23.12.2023
Опубликовано в Бизнес

Читать на русском

ISW: Україна може отримати винищувачі F-16 до кінця 2023 року

ISW: Україна може отримати винищувачі F-16 до кінця 2023 року

Аналітики послалися на стратегічний документ Міністерства оборони Естонії, в якому йдеться про те, що Нідерланди, Данія, Норвегія і Бельгія вже взяли на себе таке зобов’язання.

Перша партія багатоцільових винищувачів F-16 може бути надана в розпорядження Військово-повітряних сил України до кінця 2023 року. Про це 22 грудня повідомили аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у черговому звіті.

Військові експерти звернули увагу на заяву прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, який 22 грудня підтвердив відправлення в Україну першої партії F-16 у кількості 18 одиниць.

І хоча Рютте не уточнив термінів постачання, у недавньому стратегічному документі Міністерства оборони Естонії йдеться про те, що Нідерланди, Данія, Норвегія і Бельгія вже взяли на себе зобов’язання передати F-16 Україні до кінця року.

"Нідерланди, Данія, Норвегія та Бельгія вже взяли на себе зобов’язання щодо передачі винищувачів F-16 Україні. Хоча загальна кількість літаків не розголошується, але перші поставки заплановано до кінця цього року, а додаткове постачання буде здійснено у 2024 і 2025 роках", — ідеться в документі.

Також у Міноборони Естонії зазначили, що західні союзники візьмуть участь у навчанні українських льотчиків на F-16. Однак, окрім льотної підготовки, F-16 потребують значної логістики та технічного обслуговування з боку кваліфікованого персоналу наземної підтримки для забезпечення збереження боєздатності літаків.